Składniki na ciastka, wyszło mi 7 choinek:
-300g mąki
-200g masła
-2 żółtka
-100g cukru pudru
-szczypta soli
-łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżeczki przyprawy korzennej
-cynamon jeśli ktoś chce jeszcze bardziej wyraźny smak, ja dodałam ok 1/2 łyżeczki.
Przygotowanie:
1) Wszystkie składniki ze sobą zagnieść, zagniecione ciasto włożyć do lodówki na min. godzinę .
2) Piekarnik rozgrzać do 180*C.
3) Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm. Wykrawamy gwiazdki jako części choinki. Układamy na blasze pamiętając, że duże gwiazdki pieczemy osobno z małymi, inaczej jedna część się sapli a druga będzie surowa.
4) Pieczemy do zarumienienia się ciasta. Duże ok 10 min, małe ok 6.. Trzeba kontrolować!!
5) Chłodzimy na kratce, najlepiej je zostawić na noc.
Lukier królewski:
- zasada jest prosta: Na jedno duże białko przypada szklanka cukru pudru.
+ jakiś aromat( ja użyłam pomarańczowy)
- na moja ilość choinek starczyło jedno 1,5 jaja
Przygotowanie:
1) Ubijamy białka na sztywno.
2) Po łyżce dosypujemy cukru, na koniec dodajemy aromat.
Składanie:
1) Używamy po dwa ciastka każdego rozmiaru do jednej choinki, najmniejsze jest pojedyńcze.
2) Na każdą warstwę nakładamy odpowiednią ilość lukru ( jak za dużo, to choinka się wywali), następnie nakładamy i dociskamy każdą kolejną warstwę. Dekorujemy jakimiś kuleczkami jak chcemy... I to tyle. Smacznego! A! Muszą oczywiście wyschnąć te małe dzieła sztuki! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz