niedziela, 15 czerwca 2014

Tort Monster Cookie

Tort wyczarowany na 30ste urodziny brata ciotecznego. Dużo było przy nim zabawy, postanowiłam się podzielić, jak krasnoludki go upiekły :D

Biszkopt czekoladowy tortownica 26cm.
Składniki:
-6 jaj
-100g mąki tortowej
-100g mąki zieniaczanej
-szklanka cukru pudru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-3 kopiaste łyżki gorzkiego kakao

Przygotowanie:
1) Rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Tortownicę(dno) wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
2) Jaja oddzielamy od siebie. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy przesiany cukier (partiami). Następnie po jednym żółtku nieustannie miksując.
3) Mąki i proszek mieszamy razem. Dodajemy do masy partiami ( po 1/3) przesiane. Miksujemy na najniższych obrotach by masa nie opadła. Wylewamy do tortownicy i pieczemy ok 40min. Do suchego patyczka.
4) Ciato jakieś 5 min niech pozostanie w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie je wykładamy i studzimy na krate. Jak się przestudzi, dzielimy je na 3 części.

Nasączenie:
-2 łyżki kakao gorzkiego.
-1 łyżka cukry
-szklanka gorącej wody.

1) Miały ten tort jeść też dzieci, dlatego takie nasączenie. Można dowolnie zmieniać. Całość mieszamy i nasączamy ciasto.

Krem do przełożenia ciasta:
-3x 330ml śmietanki 30%
- cukier waniliowy opakowanie.
1) Zmiksowałam śmietanę na sztywno i dodałam cukier. Tak przełożyłam wnętrze tortu.

Krem na zewnątrz: budyniowy.
 -4 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
-2 kostki masła
-1szklanka cukru
-1,5 litra mleka 3,2%
-1 łyżeczka niebieskiego barwnika w proszku

1) Budyń ugotowałam jak na opakowaniach, tylko z mniejszą ilością mleka o ok 25% czyli na 4 opakowania zeszło mi 1,5l mleka. Schłodziłam.
2) Masło ucieram na puszystą masę z cukrem. Dodaję partiami schłodzony budyń. Miksuję do uzyskania puszystej masy, dodaję barwnik. Wkładam do lodówki na ok godz by się schłodziło.

Oczy( 2 pary)
- tabliczka białej czekolady
-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
- coś do odrysowania kółka (kieliszek)
-papier do pieczenia.

1) Na papierze do pieczenia rysuję kółka.
2) Roztapiam białą czekoladę i wykładam nią wnętrze kółek. Odkładam aż zastygnie.( ja zostawiłam na całą noc) Odklejam od pergaminu.
3) Roztapiam gorzką czekoladę i robię nią źrenice na oczach. Zrobiłam od strony przyklejonej do pergaminu, bo była gładka. Zrobiłam 4 sztuki na wszelki wypadek.


+ opakowanie ciasteczek pieguski.
Dekorowanie ciasta:
1) Boki ciasta wyłożyłam częścią niebieskiej masy. Wyrównałam a następnie specjalną szpachelką z ząbkami zrobiłam wzorek.
2) Górę dekorowałam rękawem cukierniczym zaczynając od zewnątrz tak, by następne warstwy na siebie nachodziły.
3) Następnie ułożyłam oczy, zrobiłam usta i wsadziłam przekrojone, połamane  ciasteczka pieguski.

Ufff... Chyba to wszystko XD




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz