Równo miesiąc temu wrzuciłam ostatniego posta.. Niestety, zagadnienia z obrony same do głowy skoczyć mi nie chciały. Ale ponieważ jestem już po studiach SKOŃCZONE!! Czas coś porobić na tym bloogowym pustkowiu. Dziś lekka sałatka idealna na upały, gdzie nic się nie chce robić.
Składniki na 1 porcję:
- garść młodego świeżego szpinaku bez twardych końcówek
- 1/3 małej sałaty lodowej.
- połowa piersi z kurczaka
- garść kiełków do strir-fry
-kilka pomidorków koktailowych
sos:
-łyżka soku z cytryny
-łyżka musztardy sarepskiej
-łyżka syropy z agawy/miodu.
-dowolne przyprawy do grilowania mięsa. Ja użyłam gyrosa i słodkiej papryki.
Przygotowanie:
1) Mięso kroimy na cienkie filety, oprószamy przyprawami i grilujemy na patelni.Zrobione mięso odkładamy na papier by wciągnął tłuszcz. Następnie kroimy w paski wielkości kęsa.
2) Sałatę myjemy i kroimy w kostkę wielkości kęsa. Szpinak też myjemy i siekamy na większe kawałki.
3) Pomidorki kroimy na 2 lub 4 części.
4) Sałatę i szpinak mieszamy razem. Wykładamy na talerz. Na nich układamy pomidorki, kurczaka i posypujemy kiełkami.
4) Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz