piątek, 10 października 2014

Przeurocze, ciasteczka misie :)

Pierwszy wpis po długiej przewie, zaległy przepis którym koniecznie muszę się z Wami podzielić. Takie misie robią furorę nie tylko wśród najmłodszych ale i dorosłych :) Oczywiście, wygląd ciasteczek zależy od waszej wyobraźni i kreatywności- liczy się dobra zabawa :P

Składniki:
-225g masła w temp. pokojowej
-225g cukru pudru
-1 ubite jajko
-1/2-1  łyżeczka ekstraktu rumowego

- szczypta soli
-450g przesianej mąki pszennej
-100g migdałów
-100g orzechów włoskich


Przygotowanie:
1) Utrzyj masło z cukrem by powstała jasna, puszysta masa.
2) Dodaj jajko, ekstrakt rumowy, sól i ponownie zmiksuj.
3) Stopniowo przesiewaj mąkę, mieszając masę drewnianą łyżką by połączyły się składniki. Następnie szybko zagnieć ciasto, owiń folią i wstaw do lodówki na min 2 h.
4) Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm i powycinaj małe misie.
5) U każdego misia zrób buzię i przyklej orzech tak, by misie go obejmowały łapkami.
6) Piecz w temp 170*C do zarumienienia brzegów. Moje misie mają ok 4 cm długości, piekły się po  6 min. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz