Składniki na kruche ciasto:
-400g mąki pszennej
-kostka masła
-3/4 szklanki cukru
-jajko
-szczypta soli
Przygotowanie:
1) Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier i sól, robimy kopiec a w środku dołek do którego wbijamy jajo. Wokół mąki układamy posiekane masło, całość szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok 1 godz.
2) Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok 4-5 mm i wykładamy natłuszczoną i posypaną formę do tarty ( 30cm).
3) Przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy na to groch. Pieczemy ok 20 min pod przykryciem. (180*C)
W czasie gdy ciasto się piecze szykujemy nadzienie :)
Składniki:
-500g śliwek węgierek
-130g mąki pszennej
-120g masła miękkiego
-3 jaja
-1/2 szklanki maślanki
-1/2 łyżeczki cynamonu
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
Przygotowanie:
1) Śliwki myjemy, suszymy i przekrawamy na pół pozbywając się oczywiście pestek :).
2) Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem, nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku.
3) Do masy dodajemy przesiane suche składniki na przemian z maślanką. Miskujemy aż nie będzie grudek.
4) Surowe ciasto wylewamy na lekko ostudzone ciasto kruche ( niech postoi poza piekarnikiem ok 3-4 min zanim wylejemy masę.
5) Układamy śliwki rozciętą stroną ku górze. Pieczemy ok 40 min w 180*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz