Składniki:
-125g mąki pszennej.
-100g mąki ziemniaczanej
-250g masła w temperaturze pokojowej.
-200g cukru trzcinowego drobnego do wypieków
-4 kopiaste łyżki zrumienionych płatków migdałowych.
-140g suchego maku4
-4 jaja
-kilka kropel aromatu migdałowego
-1/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
1) Piekarnik nagrzewamy do 170*C, formę na babkę hojnie smarujemy masłem i sypiemy bułką tartą.
2) Masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy stopniowo po jednym jaju. Następnie dosypujemy porcjami cuker.
3) Przesiewamy mąki i proszek do pieczenia (porcjami) miksując na mniejszych obrotach.
4) Dodajemy mleko, aromat, sól i mak i miksujemy całość. Surowe ciasto wykładamy do formy i równamy. Pieczemy ok 50min ( aż na patyczku po jego wyjęciu nie będzie kawałków ciasta).
5) Ciasto na parę minut odstawiamy w formie na ostudzenia a potem delikatnie wyjmujemy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz