sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek jak Snickers.

 Pyszny mazurek, który do złudzenia przypomina mój ulubiony batonik z dzieciństwa. Jeśli tak jak ja, jesteś fanką/fanem batoników Snickers koniecznie wypróbuj ten przepis. Nie musisz to robić na święta! Z mojej perspektywy jest to idealne ciasto na cały rok. :)
Snikorzercy! Do dzieła!!

Składniki:

Ciasto:
-350g mąki pszennej
-200g zimnego masła
-50g cukru pudru trzcinowego
-2 żółtka
-1 łyżka jogurtu greckiego
-szczypta soli

Przygotowanie:
1) Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą do uzyskania elastycznej masy. Owinięte ciasto w folię chłodzimy w lodówce 2 godz.
2) Po tym czasie wałkujemy je i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach 25-34cm.
3) Pieczemy w 190*C  20 min. Następnie chłodzimy przy otwartych drzwiach piekarnika.

Krem:
-160g serka mascarpone
-160g masła orzechowego z kawałkami orzechów.
-100g czekolady białek carmel love.
+ dowolna ilość solonych orzeszków ziemnych ( u mnie 3/4 szklanki)

Przygotowanie:
1) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2) Gdy czekolada stygnie ubijamy serek mascarpone z masłem orzechowym.
3) Dodajemy czekoladę i dalej ucieramy.
4) Taką masę wylewamy i równomiernie rozsmarowujemy na cieście, posypujemy orzechami i chłodzimy godz w lodówce.

Polewa:
- 100g mlecznej czekolady
-70g deserowej czekloady
-łyżeczka syropu trzcinowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1) Czekolady rozpuszczamy w wodnej kąpieli, dodajemy słodzik.
2) Gdy masa lekko się schłodzi olewamy nią ( robiąc kleksy) całe ciasto. Czekamy aż całość przestygnie w temp pokojowej a następnie wkładamy do lodówki.  Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz