Uwielbiam migdały w każdej postaci: całe, łuskane, płatki, mąkę z nich czy też prażone. Postanowiłam zrobić z nich masło, skoro nawet można takie jeść na diecie Montignac bo IG wynosi tylko 25 :).
Składniki:
-300g migdałów
-1 łyżka syropu z agawy
- dużo cierpliwości :)
Przygotowanie:
1) Prażyć orzechy na patelni teflonowej przez jakieś 10 min, co jakiś czas mieszająć.
2) Gdy trochę ostygną włożyć do robota kuchennego i... mielić, mielić, mielić...
3) Chyba zapomniałam o... mieleniu. Róbcie przerwy by silnik robota kuchennego nie wybuchł.takie mielenie trwa dobre 15-20 min aż powstanie masło. Gdyby wcześniej ich nie uprażyć, ten proces by się wydłużył.
4) Pod koniec dodajemy syrop wedle uznania i .. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz