Składniki na ok 40 szt.
-85g miękkiego masła
-6 łyżek cukry
-1 jajo
-1łyżka mleka
-225 mąki
-2 łyżki kakao niesłodzonego w proszku
Lukier:
-175g cukru pudru
-kilka kropel aromatu pomarańczowego
-3 łyżki soku pomarańczowego.
- roztopiona czekolada deserowa.
Przygotowanie:
1) Wyłóż pergaminem dwie blachy do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180*C.
2) W misce utrzyj masło z cukrem, dodaj jajko, mleko. Zmiksuj na gładką masę.
3) Przesiej mąkę i kakao, stopniowo dodawaj do ciasta mieszając łyżką, potem wyjmij i ugnieć ciasto.
4) Rozwałkuj na placek grubości 0,5cm i powycinaj kształty o średnicy ok 5 cm. Piecz ok 12 min. Najpierw jedną blaszkę, następnie drugą.
5) Składniki na lukier wymieszaj ze sobą, gdy ciastka ostygną udekoruj je kleksem z lukru.
6) Gdy lukier stężeje można ciasta udekorować roztopioną czekoladą w paseczki. Ja do tego celo użyłam home made rękawa cukierniczego. Jak wszystko ostygnie, zastygnie... Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz