sobota, 2 sierpnia 2014

Ciasto cytrynowe z jagodami z kruszonką "prażone orzechy"

Wspaniałe ciasto łączące subtelny aromat cytryny słodkość jagód i wspaniały smak prażonych orzechów, w dodatku wilgotne... Nie jest to deser dla osób na diecie :) Chyba, że w bardzo małych ilościach co jest trudne. sama jestem na diecie i takie specjały robię tylko dla rodziny i przyjaciół, ale spróbować próbuję czy nie udają zachwytów. By nie sięgnąć po kolejnego gryza, musiałam bić się po rękach.

Składniki na tortownicę 23cm:
-300g mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki soli
-180g masła w temp pokojowej
-80g cukru trzcinowego
-skórka z jednej cytryny
-2 duże jaja
-3/4 szklanki mleka
-300g świeżych jagód

Kruszonka:
-50g mąki
-70g cukru trzcinowego
-1 łyżeczka startego cynamonu
-60g solonego masła w temp. pokojowej
-125g posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
1) Rozgrzej piekarnik do 180*C. Dno tortownicy wyłóż papierem a boki posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
2) Ubij masło, cukier i skórkę cytrynową na jasną masę. Dodawaj jaja nie przerywając miksowania.
3)Miksując na małych obrotach przesiej mąk, proszek do pieczenia. Dodawaj na zmianę z mlekiem.
4) Przełóż do formy i posyp jagodami lekko je wbijając w ciasto.
Kruszonka:
Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Posypuj nią ciasto krusząc ja w palcach.
5) Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 1godz, następnie przykrywamy je sreberkiem i pieczemy kolejne 15 min. Sreberko ma zapobiec spaleniu się kruszonki. SMACZNEGO :)

1 komentarz: