Pyszny, wiosenny tort z jadalnymi płatkami róż (przepis tutaj).
Składniki na ciasto:
175 łuskanych, niesolonych pistacji.
75g wiórków kokosowych
skórka z 2 limonek
sok z jednej limonki
125g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
225g miękkiego masła
225g cukru pudru trzcinowego
4 duże ubite jaja
1 łyżka wody kokosowej
Przygotowanie:
1) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Tortownicę z kominem o średnicy 23cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą .
2) Pistacje mielimy drobno, następnie mieszamy je z sokiem z limonki i wiórkami. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
3) Masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy ubite wcześniej jaja. Dodajemy wodę kokosową.
4) Do kremu dodajemy na przemian mieszankę z pistacjami i przesianą mąkę, miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników.
5) Masę przelewamy do naczynia z kominem i pieczemy ok 35-40min. ( Do suchego patyczka). Studzimy ok 5 min w otwartym piekarniku a potem wyjmujemy z tortownicy i studzimy na kratce.
Lukier:
Sok z 2 limonek
250g cukru pudru lub więcej
zielony barwnik
Całość mieszamy ze sobą do uzyskania pożądanej konsystencji i koloru.
Dekoracja:
opakowanie suszonych płatów kokosa
kandyzowane róże
Na koniec składamy wszystko w całość!
Ostudzony tort polewamy lukrem pozwalając by ten fantazyjnie spływał po jego bokach. Gdy polewa troszkę przyschnie ciasto w dowolny sposób dekorujemy kwiatami i kokosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz