wtorek, 29 lipca 2014

Amarantusowe ciasto owocowe bez jajek, cukru i mąki :)

Zainspirowana przepisem z link, postanowiłam zrobić coś podobnego. Wyszło przepyszne ciasto z musem jagodowo-malinowym ze wspaniałą chrupiącą posypką owsiano-amarantusową. Brak w nim nabiału, jaj i cukru! Idealny deser dla dbających o linię oraz zdrowy deser dla najmłodszych! :) Byłam w szoku, gdy po 2 godzinach po wyjęciu z piekarnika, ciasta już nie było-> Choć moja rodzina mocno kręci nosem na moje pro dietetyczne wymysły.. to ciasto ZDAŁO EGZAMIN :)

Przepis na formę do tarty średnicy 20cm:
Ciasto:
-2 szklanki płatków owsianych
-1 szklanka popingu z amarantusa
-1/3 szklanki miodu
-1/3 szklanki soku porzeczka-granat.( można inny, ten dodał ciekawą nutę wypiekowi)

Przygotowanie:
1) 1,5 szklanki płatków owsianych zmiksować.
2) Dodać do nich resztę składników i wymieszać.
3) Wyłożyć 1/2 ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Masa owocowa:
- 500g malin
-200g jagód
-1/3 miodu. ( Jak ktoś woli słodsze to trochę więcej miodu, z tą ilością nadzienie jest kwaskowate)

Przygotowanie:
1) Wszystkie składniki gotować na małym ogniu w rondelku do wyparowania wody tak, by masa była nadal płynna. Hmm... Troszkę jak dżem ma to wyglądać.
2) Wylewamy masę na ciasto.
3) Resztę ciasta kruszymy w palcach i posypujemy masę owocową. lekko to ciasto w nią wciskając. Niech powstanie fajna kruszonka :)
4)  Pieczemy 30min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Następnie studzimy przy otwartych drzwiczkach. Jak się ostudzi w piekarniku najlepiej odstawić je jeszcze na 1h w chłodne miejsce dla pewności, że asa owocowa się ścięła. Smacznego!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz