sobota, 6 września 2014

Czekoladowe muffinki róże

W następnych wpisach będą przeważnie słodkie, tuczące pyszności.. Cały czas jakieś okazje do wypieków. Te mufinki powstały spontanicznie, z konieczności wykorzystania bitej śmietany z tortu. Przepis na tort także się pojawi, spokojnie :)
Składniki na 12 sztuk:
- 75g posiekanej gorzkiej czekolady
-50g miękkiego masła
-175g b.cukru
-2 ubite jaja
-1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-150g mąki
-1 czubata łyżka kakao
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-125ml kw.śmietany
-sól
-100ml wrzącej wody
- ok 300ml śmietany 36%
- 1/2 opakowania proszku do bitej śmietany
-barwnik spożywczy

Przygotowanie:
1) Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ją ostudź.
2) Masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj ubite jaja zmniejszając obroty miksera.
3) Dodaj ekstrakt z wanilii i r. czekoladę. Następnie przesiej wszystkie suche składniki na zmianę ze śmietaną  i dokładnie wymieszaj.
4) Dodaj wrzątek. Wymieszaj.
5) Do rozgrzanego piekarnika 170*C sadź 12 foremek wypełnionych do 3/4 ciastem. Piecz ok 20- 25min, do suchego patyczka.
6) Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Bita śmietana, dekoracja:
1) Mocno schłodzoną śmietanę ubij, pod koniec dodajemy proszek. Gdy śmietana będzie już lśniąca dodaj barwnik.
2) Schłodzone już muffinki można dekorować. Do tego celu potrzebujesz odpowiedniej tylko (otwarta gwiazda). Aby osiągnąć efekt róży trzeba dekorować zaczynając od środka, kręcąc spirale tak, by nakładały się na siebie.
3) Babeczki przed podaniem trzymamy w lodówce. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz