niedziela, 20 kwietnia 2014

Babeczki owieczki- wypasane na zielonej łące :)

 Porcja na 12 sztuk:
Mufinki:
Mogą być dowolne, ja proponuje waniliowe z czekoladowymi groszkami.
- 250g mąki pszennej
-120g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
- 90ml. oleju
- opakowanie cukru waniliowego
- groszki czekoladowe ilość wedle upodobania.
-  250 ml mleka
- jajko
- 12 papilotek na mufinki plus silikonowe foremki

Całość miksujemy na gładką masę, przy czym groszki czekoladowe dodajemy ostatnie i miksujemy na niskich obrotach. Przekładamy do papilotek (3/4 wysokości). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C opcja ciasto, termoobieg 170*C. Pieczemy ok 20 min<- do zarumienienia i suchego patyczka. Studzimy.

Krem:
100ml śmietanki 30% chłodnej.
125g serka mascarpone
łyżeczka cukru waniliowego ( opcjonalnie- ja pomijam).

 Całość ubijamy na puszystą masę i chłodzimy. Ja zaczynam od ubijania najpierw śmietanki ale nie do końca, by nie powstało masło.

"Wełna": Dwa opakowania marhmallow's białych pokrojonych na 12 części.

Głowa:
Lukier plastyczny zabarwiony barwnikami spożywczymi (żółty i czerwony-proporcję trzeba wyczuć) 150g .Jak się wyrabia lukier plastyczny zamieszczę w kolejnym poście.
- kostka rozpuszczonej czekolady
- pisaki lukier- biały ( opcjonalnie)
- cierpliwość :)

   Dzielimy na 13 części. Z 12 kształtujemy główki z reszty uszy przy pomocy wykałaczki. Wykałaczką także robimy nozdrza.

Dekorowanie:
1) Chłodne babeczki smarujemy kremem, doczepiamy główkę oraz pianki i gotowe :D
 Przechowywać w chłodnym miejscu :)

1 komentarz: