poniedziałek, 21 kwietnia 2014

달걀찜, DalGyalJjim- jajka gotowane po koreańsku.

Moją ulubioną kuchnią jest ta koreańska- hanguksik/hansik- jak w języku koreańskim jest nazywana. Będzie więc wiele postów z nią związanych :) A oto pierwszy z nich: Delikatne gotowane jajka.

Składniki:
-2 jaja
-szklanka wody
- 3 kawałki suszonych wodorostów (kwadraciki 4 cm bok)
- szczypiorek
-3/4 krople sosu rybnego lub sojowego.

1) Do małego garnuszka wlewamy wodę, jak zacznie się gotować dodajemy suszone glony i gotujemy je przez 3 min, potem ostrożnie wyjmujemy.
2) Roztrzepujemy jajka w misce, przelewamy je przez sito (są delikatniejsze), dodajemy sos rybny/sojowy i posiekany szczypiorek.
3) Całość małym strumieniem wlewamy do wody,
4) Jak woda ponowni zacznie się gotować delikatnie mieszamy parę razy. Potem przykrywamy pokrywką i pozwalamy się całości gotować przez ok 4min.
5) Całość przelewamy pre sito by się pozbyć nadmiaru wody i nakładamy do miseczki.

 Koreańczycy używają tej potrawy jako jednej z wielu przystawek do głównego dania, ja dziś zrobiłam sobie z tego śniadanie dodając pomidorki i pełnoziarnisty chleb razowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz