niedziela, 20 kwietnia 2014

Pierwszy post na drożdżach- babka świąteczna

Drożdżowa babka świąteczna.

Skład:
- 50g świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej typ 450
- szklanka pełnotłustego mleka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka glukozy (opcjonalnie- drożdże ładniej wyrastają)
-115g masła
-5 średniej wielkości jaj
- szczypta soli
- szklanka rodzynek sułtańskich lub żurawiny

1) Roztapiamy masło w rondelku i odstawiamy by się ochłodziło.
2) Podgrzewamy mleko, ma mieć ok 30*C- dotykając palcem jest przyjemnie ciepłe. W tym czasie w rondelku rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru/glukozy. Powoli dodajemy mleko cały czas mieszając. Przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na 10-15 min. By drożdże "ruszyły".
3)  Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy a żółtka ucieramy z cukrem i szczypta soli  na puszystą masę.
4) Przesiewamy mąkę do wysokiego naczynia, dodajemy drożdże, utarte żółtka i roztopione masło. Całość mieszamy kilka 2-3 min do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy i znów odstawiamy do ciepłego miejsca na ok 1-1,5 godz.
5)  Pod koniec wyrastania ciasta wracamy z "przerwy" i ubijamy białka na sztywno, przepłukane rodzynki mieszamy w łyżce mąki a formę do ciasta jeśli nie jest sylikonowa porządnie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
6) Wyrośnięte drożdżowe łączymy z białkami i rodzynkami, przelewamy do formy- ciasto ma sięgać mniej więcej do połowy, troszkę więcej ;) i... Niespodzianka! Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakies 30 min. Do wyrośnięcia- by prawie dotykało granic foremki.
7) Pieczemy w 165*C w opcji termoobieg prze ok 45 min- do suchego patyczka.
8) Po wyłączeniu piekarnika od razu je nie wyciągamy, zostawmy na ok min przy uchylonych drzwiczkach. Potem tez od razu nie wyciągamy z foremki bo może się to źle dla niego skończyć. Dajcie mu odpocząć 3 minutki i wtedy ostrożnie wysuńcie. Można polać lukrem jeśli wolicie słodsze wypieki. Np. cytrynowym: 30ml soku z cytryny i 200 gr cukru pudru. Lukrujemy chłodne ciasto! Ja na wierzch dodałam jeszcze kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz