niedziela, 20 kwietnia 2014
Mazurek.. w dodatku CZEKOLADOWY!
Długo przed świętami zastanawiałam się, jaki zrobić mazurek. Nie lubię z masą kajmakową i tym podobnych- są za słodkie. Ponieważ ze mnie taka artystyczna dusza, podczas zajęć na czelni zaczęłam szkicować projekty różnych wersji tego wypieku. Wtedy przez ramię zajrzała mi moja przyjaciółka i zasugerowała by był na nim narysowany zajączek... I tak powstał ten oto czekoladowy mazurek z zajączkiem z kruchego ciasta.
Blaszka 20:30cm
Składniki na kruche ciasto:
-280g mąki pszennej
-szczypta soli
-110g cukru
-115g zimnego masła pokrojonego w kostkę
-1 jajko
-1 żółtko
-2-3 łyżki zimnej wody
- kilka kropel esencji waniliowej (opcjonalnie)
- łyżka niesłodzonego kakao (do ścianek ciasta)
1) Na stolnicę wysypać przesiana mąkę, dodać cukier zrobić po dziurkę w którą wlewamy jajka, wodę, szczyptę soli i esencję waniliową. Wokół mąk i porozkładać masło. Całość posiekać nożem a następnie zagnieść, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na min godzinę*
2) Po tym czasie bierzemy schłodzone ciasto, rozwałkowujemy je na grubość ok 0,5 cm i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ma pokrywać tylko dno. Nakłuwamy widelcem by nie urosło.
3) Resztę ciasta dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao.
4) Każdą z tych części dzielimy ponownie na dwie części i robimy długie ruloniki, cienkie, tej samej długości. Układamy je koło siebie naprzemiennie i jeden koniec łączymy. Robimy "warkocz"- czyli zewnętrzny sznurek nachodzi na dwa wewnętrzne i tak na przemian aż do końca. całość wałkujemy wzdłuż, ma mieć grubość ok 0,5 cm. Robimy z tego ścianki ciasta.
5) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 20 min- aż ciasto będzie lekko zarumienione. Studzimy.
Masa czekoladowa:
- 300g gorzkiej czekolady
-100g mlecznej czekolady
-200ml śmietanki 30%
- hojna łyżka masła
- łyżka miodu
1) Czekoladę topimy w kąpieli wodnej
2) Cały czas mieszając dodajemy małym strumieniem śmietankę. Potem masło i miód.
3) Całą masę mieszamy ok 10min na małym godniu ( kąpiel wodna) aż zgęstnieje.
4) Wylewamy na kruchy spód.
5) Dekorujemy*
* Masa musi przestygnąć jeśli chcecie dekorować. Ja użyłam kruchego ciasta, m&m'sów, lukru z pisaków i cukrowych kuleczek. Jeśli dodałoby się dwa pierwsze składniki na gorącą masę ciasto mogło by wchłonąć lekko masę i nie być tak kruche a m&m'sy się rozpuścić.
* Jeśli chcemy mieć jakieś ozdoby z ciasta trzeba je zrobić przed wstawieniem do lodówki. Chłodzimy już gotowe formy. Ich czas pieczenia wynosi 10min- do zarumienienia się.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz