wtorek, 22 kwietnia 2014

Sałatka z odchudzonym indykiem Galbi















Galbi to rodzaj przyprawiania w specjalnej marynacie różnego rodzaju mięsa które następnie się grilluje/smaży. Sposobów jest kilka w zależności czy ma być to ostre czy słodkie oraz od mięsa które ma być marynowane. Ja wybrałam dzisiaj indyka, ze względu że jestem semiwegetarianką. Mięso upiekłam by nie dokładać niepotrzebnych kalorii a jednocześnie uzyskać chrupiący wierzch, marynatę też lekko zmieniłam od oryginału

Marynata do mięsa ( ok150 g pokrojonego na małe 1cm kawałki indyka):
-3łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
-łyżka oleju arachidowego
-łyżka soku z cytryny
-łyżka syropu z agawy
-pół łyżki startego świeżego korzenia imbiru
-średni ząbek czosnku
-pieprz

1) Całość ze sobą mieszamy i marynujemy w tym kurczaka prze minimum godzinę.
2) Nagrzewamy piekarnik do 180*C
3) Mięso przekładamy do brytfanki wyłożonej sreberkiem, wylewamy na to marynatę.
4) Pieczemy ok 15 min, zależy jakie kawałki nam wyszły i czy chcemy bardziej czy mniej zarumienione. Ja wole mniej, wtedy mięso jest soczystsze i jego soki wyleją się na sałatkę.

Sałatka:
-1/3 główki małej sałaty lodowej
-garść świeżego szpinaku
-garść kiełków do stir-fry
-1/3 ogórka zielonego
-średni pomidor.

Szykujemy warzywa krojąc je według uznania. Układamy a na wierzch kładziemy mięso. Ja nie dodaję sosu ponieważ jest to mój obiad na uczelnię i leżakuje on przez noc w lodówce. Soki z mięsa tworzą mi "smaczek". Jeśli ktoś chce jednak dodać sos to polecam oliwę z oliwek z cytrynką i czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz