wtorek, 17 marca 2015

Pudding z nasion chia I

Wczoraj pokusiłam się o zakup nasion chia. Wcześniej spotkałam się z przepisami na takie puddingi u amerykańskich blogerów, ciekawość wygrała i zrobiłam. Zrobiłam i..... Jestem zachwycona. Nie dość, że nasiona chia są źródłem cennych minerałów, pełne błonnika i redukują wchłanianie cukrów, to smakują obłędnie! Warto wyskrobać kilka miedziaków ze skarbonki, na ich zakup.
Jest to pierwszy wariant, takiego dania/ śniadania/ deseru. Będą pojawiać się inne :).
Składniki:
-1/3 szklanki nasion chia.
-1,5 szklanki mleka 2%
-1 łyżeczka syropu z agawy
-aromat waniliowy ( kilka kropel)
-garść suszonych wiśni.


Przygotowanie:
1) Całość przesypujemy do słoika i wstrząsamy ( bez wiśni). Odkładamy do lodówki.
2) Po godzinie wykładamy z lodówki i energicznie, ponownie wstrząsamy słoikiem.
3) Następnie trzymamy min 4 godz a najlepiej całą noc w lodówce.
4) Posypujemy kwaskowatymi wiśniami i się zajadamy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz