środa, 5 sierpnia 2015

Kolorowa tarta na pełnoziarnistym spodzie z amarantusem

Przepyszna tarta warzywna.. którą pochłania się oczami. Jak tutaj się oprzeć tylu kolorom na talerzu?
Jest troszkę przy niej pracy.. Nawet powiedziałabym, że wiele. Jednak jest ona tego warta! :)

Przepis na tartę 26cm średnicy:
 Ciasto:
-150g mąki orkiszowej typ750
-100g mąki żytniej typ 2000
-50g mąki amarantusowej
-200g masła
-1 łyżka zimnej wody
-szczypta soli

Farsz serowy:
-100g sera mozzarella ( już startego)
-100g  sera gruyere startego
-100g sera  corregio
-200ml śmietany 22%
- 50ml śmietanki 36%
-1,5 łyżki ziół prowansalskich
-łyżka słodkiej papryki
-sól, pieprz

Warzywa( pokrojone w plasterki za pomocą obieraczki do warzyw)
-2 średnie  cukinie (żółta i zielona)
-bakłażan
-2 średnie marchewki

Przygotowanie:
1) Ciasto zagniatamy, wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie wyjmujemy i rozwałkowujemy. Wykładamy nim natłuszczoną formę na tarte, przykrywamy folią aluminiową, obciążamy rochem i podpiekamy 20 min w temp 170*C w funkcji termoobieg.
2) W tym czasie przygotowujemy mieszankę serową.. tj: łączymy wszystko ze sobą i doprawiamy do smaczku.
3) Na podpieczony spód wylewamy ową mieszankę i układamy pokrojone warzywa zaczynając od brzegów. Kolorystycznie na przemian by powstała piękna "kolorowa mozaika".
4) Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok 50 min w temp 180*C w funkcji termoobieg. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz