wtorek, 11 sierpnia 2015

Orkiszowo-Amarantusowe, marchewkowe drożdżówki



Pyszne, zdrowe, pełnowartościowe i z obłędnym kolorem dzięki marchewce :) Tak oto mogę śmiało zareklamować drożdżówki zainspirowane tymi od autorki "Jadłonomi" .

Składniki:
- szklanka pure z marchewki
-2,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700 ( miejcie jeszcze więcej w zapasie jakby ciasto było zbyt kleiste)
-0,5 szklanki mąki owsianej
-0,5 szklanki popingu z amarantusa
-7g suchych drożdży ( opakowanie)
-100ml oleju roślinnego
-100ml ciepłego mleka
-4 łyżki cukru trzcinowego 

-250g jagód
-150g borówek 

Przygotowanie:
1) Robimy pure: Gotujemy do miękkości obrane i pokrojone marchewki (400g) i blendujemy jak ostygną.
2) Wszystkie składniki na ciasto łączymy w garnku i zagniatamy ( marchewkę dodajemy jako ostatnią i stopniowo). Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( teraz to nie trudne, ja wystawiam na dwór) na godzinę.
3) Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na dwie części i wałkujemy by powstał prostokąt o grubości ciasta 0,5cm. Wbijamy w ciasto owoce i rolujemy od dłuższej strony. kroimy, układamy na blasze na której będziemy piec, przykrywamy ścierką i odstawiamy na pół godz do wyrośnięcia. Analogicznie postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.
4) Pieczemy ok 20 min w temperaturze 180*C. Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz