Lody które zaskakują nietypowym smakiem. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni i nie straszne Wam są nowe połączenia, ta pozycja jest właśnie dla Was. Ja wiem jedno... Zakochałam się w nich. :) Nie dość, że czarują swoim wybornym smakiem to jeszcze zapewniają mi chwilę orzeźwienia w te piekielne, sierpniowe dni tego lata.
Składniki:
-0,5l mleka 3,2% tłuszczu
-0,5l śmietanki 36% tłuszczu
-100g cukru
-2 łyżki startego w moździerzu różowego pieprzu
-7 żółtek
Przygotowanie:
1) Mleko, śmietankę, cukier i pieprz zagotowujemy razem i odstawiamy do ostygnięcia (ok godz) pod przykryciem ( folia zabezpiecza całość przed powstaniem kożucha).
2) Żółtka ubijamy by były jasne i puszyste
3) Mleczną masę znów zagotowujemy i taką ciepłą dodajemy cienką strużką do cały czas ubijanych żółtek. Następnie całość podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. trwa to ok 3-4 min. Nie pozwalamy by lody się zagotowały.
4) Gdy całość ostygnie przecedzamy całość przez sitko do pojemnika w którym będziemy lody mrozić lub wlewamy do maszyny do lodów i postępujemy według instrukcji producenta. Jeśli jednak takowej nie mamy, to co 20-30 min lody wyjmujemy z zamrażalnika i je porządnie mieszamy. Powinny być gotowe po godz. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz