Składniki na tarte 23cm średnicy:
Spód :
-150 g ciastek owsianych lub zbożowych
-30 g masła, roztopionego
Przygotowanie:
1) Ciasta zmielić i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Taki mokry piasek wyłożyć na dno tortownicy i przyklepać. Wstawić do lodówki,
Masa mango:
-3 sztuki dojrzałego mango
-3 łyżki soku z cytryny
-100 g cukru
-250 g twarogu, zmielonego
-150 ml kremówki 36%, schłodzonej
-5 łyżeczek (20 g) żelatyny w proszku lub 5 listków żelatyny
Przygotowanie:
1) Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na ok 10 min, W tym czasie..
1) Mango obrać i zmiksować na pure, lekko podgrzewając dodać sok z cytryny i cukier.
3) Żelatynę rozpuścić na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania ( co jakiś czas zdejmuj z ognia)
4) Mango zdjąć z ognia ( jak zacznie bulgotać) i dodać żelatynę. Wymieszać i odstawić do przestudzenia.
5) Następnie dodajemy zmielony twaróg mieszamy oraz ubitą na sztywno bitą śmietanę. Ze śmietaną całą masę łączymy partiami i delikatnie mieszać.
6) Przelać na spód z ciastek i wstawić do lodówki do ścięcia.. ok 2 godz.
Masa malinowa:
-300g pure z malin ( zmielone maliny przecedzone przez sitko by pozbyć się pestek)
-2 łyżki cukru
-110ml śmietanki 36% tłuszczu
-3 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
1) Postępujemy adekwatnie jak w przypadku musu z mango, pomijamy tylko część z serem.
2) Przelewamy na ściętą pierwszą warstwę ciasta i odstawiamy do schłodzenia. Najlepiej na całą noc. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz