Składniki na formę 25-30cm.
-150g mąki bezglutenowej do ciasta biszkoptowego
-125g mąki żytniej pełnnoziarnistej.
-5 jaj
-100g cukru czcinowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
-truskawki i jagody
Przygotowanie.
1) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.
2) Jaja oddzielamy od siebie. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku na przemian z cukrem.
3) Mąki łączymy razem z proszkiem. Partiami przesiewamy do masy jajecznej mieszając/miksując na wolnych obrotach.
4) Przelewamy ciasto do formy. Na nim układamy pokrojone truskawki i posypujemy jagodami. Ilość owoców wedle uznania.
5) Pieczemy ok 40min, do suchego patyczka.
Zaraz zaraz, wiem że osobom które chcą beglutenowo, bo to modnie i podobno zdrowo - im nie zaszkodzi ten wypiek.
OdpowiedzUsuńAle dla kogoś z nietolerancją czy alergią na gluten, ta propozycja może poważnie zaszkodzić?
Jak można zamieszczać przepis na BEZGLUTENOWY biszkopt, gdzie prawie połowa to mąka żytnia???
Już lepiej nie zamieszczaj żadnych przepisów bo ktoś sobie krzywdę zrobi...