niedziela, 27 lipca 2014

Jagodowe ciasto z nutą pomarańczową

Rodzina chciała ciasta, były jagody...Nie chciałam robić tradycyjnego, nudnego ucieranego ciasta jagodowego. Wpadłam na taki przepis w jednej z moich książek kucharskich i zakochałam się w pomyśle! Więc zrobiłam takie cudo. Chrupiąca skórka dzięki posypaniu cukrem.. który jest tylko na samym wierzchu. Resztę słodyczy ciasto zawdzięcza owocom. Jest ono idealne dla miłośników wyrazistych smaków, którzy nie lubią zbyt słodkich deserów.

Składniki na 26cm tortownicę:
-200g jagód
-150g mąki pszennej
-80g margaryny
-60g zmielonych migdałów
-2 jaja
-cukier trzcinowy do posypania wierzchu
-2 łyżki proszku do pieczenia
-sok z 1/2 pomarańczy
-skórka z 1 pomarańczy

Przygotowanie:
1) Mąkę przesiać z proszkiem do piecznia.
2) Dodać posiekaną margarynę, jaja, sok z pomarańczy, skórkę, migdały i zmiksować.
3) Dodać umyte jagody i delikatnie wymieszać
4) Przełożyć ciasto do tortownicy, posypać cukrem
5) Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok 40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz