czwartek, 24 lipca 2014

Ostry kurczak z fasolką szparagową

Pyszny kurczak, na ostro tak jak lubię :), z fasolką szparagową.
Składniki na 1 porcję:
-1/2 piersi kurczaka
-1/2 cebuli
-30g fasoli szparagowej świeżej lub mrożonej. Jak świeża, to przekroić na pół.
Marynata
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka ostrej oliwy
-ostra papryka w płatkach wedle uznania, ja dałam dużo i w dodatku koreańskiej która jest ostrzejsza.
-1/3 łyżeczki syropu z agawy

Przygotowanie:
1) Składniki na marynatę mieszamy ze sobą.
2) Kurczaka oczyszczamy z błon i tłuszczu, kroimy w kostkę wielkości kęsa i mieszamy z marynatą Przykrywamy sreberkiem i odstawiamy na min 1h.
3) Oczyszczoną i pokrojoną fasolkę gotujemy w osolonej wodzie al dente, nie może być rozgotowana by nie rozpadała się na patelni.
4) Cebulkę siekamy i podsmażamy na małej ilości oliwy, dodajemy kurczaka. Ja ten będzie gotowy dodajemy fasolkę i podsmażamy jeszcze 2-3 min by ta złapała trochę smaczku. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz