poniedziałek, 13 lipca 2015

babeczki "białe w czarnym" z gęstą polewą czekoladową.


Połączenie murzynka i sernika w małym rozmiarze, ze wspaniałą, mocno czekoladową polewą na mleku skondensowanym.. Czego chcieć więcej? Proste w wykonaniu a robią furorę!
Składniki na 12 sztuk:
-220g serka śmietankowego
-1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
-1 1/4 szklanki cukru
-1 szklanka mąki
-1/3 szklanki gorzkiego kakao
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-4 łyżki masła w temp.pokojowej
-1 duże jajo
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
-1/2 szklanki mleka
-gęsta polewa czekoladowa ( przepis poniżej)
posypka

Przygotowanie:
1) Piekarnik rozgrzej do 180*C, foremki na muffinki wyłóż papilotkami
2)Masa serowa: Przez ok 2 min ubijaj kremowy serek, następnie dodaj śmietanę i 1/2 filiżanki cukru. Miksuj aż składniki się wspólnie połączą. Odstaw w chłodne miejsce, do czasu aż będziesz tego potrzebować.
3) W misce ubij masło i resztę cukru na puszystą masę, dodaj jaja i esencję. Następnie powoli dodawaj ( w kilku porcjach) przesiane suche składniki ( połącz je wcześniej razem w innej misce by było Ci łatwiej). Zmiksuj na średnich obrotach do połączenia składników.
4) Wypełnij foremki do 1/2 wysokości. Następnie na środek dołóż do równej porcji masy serowej ( zapadnie się w trakcie pieczenia). Piecz aż środek będzie ścięty (Ok 15 min). Studź przez 5 min w foremkach a potem na kratce.

Polewa:
-2/3 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
-225g posiekanej gorzkiej czekolady 70%
-2 łyżki masła

W rondelku wymieszaj mleko, czekoladę i masło. Podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszaj aż wszystko się rozpuści a na powierzchni pojawią się bąbelki. Odstaw z ognia by masa przestygła. ( Taką schłodzoną można trzymać w słoiku w lodówce do 3 dni... przed użyciem trzeba ją ponownie podgrzać).

Jak babeczki będą schłodzone smarujemy je kremem i posypujemy dowolną posypką do dekoracji. SMACZNEGO :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz