Przepyszna zupa kokosowa, która prosi się by była częstym gościem na moim stole. Jest niesamowita! To jej wykonania potrzeba nam kilka "egzotycznych" past.. ale w XXI wieku.. w dobie wielkich miast, hipermarketów, sklepów "kuchnie świata" czy internetu.. Nie ma większego problemu z ich kupieniem!
Z całego serca polecam to danie, nie jest już tak szybkie w przygotowaniu jak moje poprzednie potrawy .. Jednak jest warte każdej minutki spędzonej w kuchni!
Składniki na 4/5 osób:
-2 piersi kurczaka oczyszczone i pokrojone w kostkę wielkości kęsa
-400ml mleczka kokosowego
-3 łyżki stołowe oleju
-cebula pokrojona w piórka
-czerwona papryka pokrojona w kostkę
-2 suszone papryczki chilli bez nasion/ świeża czerw. papryczka chilli bez nasion.
-2 posiekane ząbki czosnku
-szklanka bulionu drobiowego
-łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej
-2 łyżeczki pasty tamaryndowej
-1 łyżka świeżo startego imbiru
-1 łyżeczka kurkumy
-2 łyżki sosu rybnego
-1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki + liście do dekoracji
-sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1) W woku rozgrzej olej, usmaż na nim cebulę i paprykę na złoty kolor. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 min ( jeśli używasz świeżej papryczki chilli, teraz też ją dodaj)
2) Dołóż kurczaka, trawę cytrynową, imbir i kurkumę. Wymieszaj aż mięso się zabarwi ze wszystkich stron.
3) Dodaj pastę tamaryndową i sos rybny, wymieszaj. Następnie wlej mleczko kokosowe i bulion drobiowy. Dodaj (jeśli jej używasz) ususzoną papryczkę chilli i posiekaną natkę pietruszki. Gotuj na średnim ogniu ok 15-20 min ( aż kurczak będzie miękki).
4) Przelej do miseczek i udekoruj liśćmi natki. Smacznego :)
2)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz