środa, 29 lipca 2015

Tarta mangocurd z bezikami i skórką z limonki.



Przepyszna tarta z budyniem mango ( czy jak to woli mangocurd) z bezikami i skórką limonki. Została wyczarowana wspólnymi siłami z moją wspaniałą kuzynką, bez niej by nie powstała. Zresztą, już niedługo wspomniana wyżej siostra będzie wspólnie ze mną i inną dziewczyną prowadzić ten blog. Szykujcie się więc na większe ilości pysznych przepisów! Będzie.. KOLOROWO!

Składniki na tartę 26cm średnicy:
Ciasto:
-175g mąki pszennej
-100g zimnego masła
-50g cukru
-1 żółtko
-łyżka śmietany

 Przygotowanie:
1) Składniki zagniatamy i ciasto chłodzimy ok godz w lodówce.
20 Następnie rozwałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty. Kładziemy na tym folię aluminiową i wysypujemy groch. Pod takim obciążeniem pieczemy tartę w 170*C ok 20 min. 
3)Następnie zdejmujemy je i pieczemy następne 20 min ( aż ciasto będzie pięknie zarumienione) Studzimy.

Budyń mango:
-pure z dwóch mango ( ok 550g)
-100g cukru pudru
-50ml soku z cytryny
-4 żółtka w temp pokojowej ( białka zachowujemy na bezę)
-45g masła
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej rozmąconej w zimnej wodzie.

Przygotowanie:
1) Mango obieramy i owoc ( oczywiście prócz skórek i pestek ;))miksujemy.
2) Taki słodki mus stawiamy na małym ogniu i powoli podgrzewamy, dodajemy sok z cytryny oraz żółtka jajek cały czas mieszając. Co jakiś czas zdejmujemy masę z ognia, by zapobiec powstaniu jajecznicy ( lepiej chuchać na zimne, prawda? :P).
3) Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie i zdejmujemy z ognia. Cały czas mieszając dodajemy masło. Mieszamy póki się nie rozpuści a masa swoją gęstością nie będzie przypominać budyniu.
4) Odstawamy do ostygnięcia a potem wstawiamy na kilka godz do lodówki.  ( Wiem, że jest ciężko... ale nie podjadamy!

Bezy:
- 4 białka z budynu
-200g cukru 
-łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

1) Białka ubijamy na sztywno. 
2) łyżka po łyżeczce dodajemy cukru. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca dodajemy sok z cytryny i miksujemy.
3) Za pomocą rękawa cukierniczego bądź łyżki wykładamy bezy na papier do pieczenia.
4) Pieczemy ok 60min w 120*C.. Zależy od rozmiaru bez jakie wyjdą..


Dodatkowo do ciasta potrzebijemy:
-konfitura z czarnych porzeczek ( pół szklanki)
-skórka z limonki.


Składamy ciasto:
Na ciasto wykładamy konfiturę i rozsmarowujemy po całości. Na to nakładamy krem z mango i równamy. Układamy bezy.. obsypujemy skórką z limonki i koniec! ciasto gotowe! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz