piątek, 10 lipca 2015
Babeczki marchewkowe
Przepyszne, wilgotne i przede wszystkim chwytające za oko babeczki marchewkowe. Idealne jako smaczna "ozdoba" na Twoim przyjęciu.
Składniki na 12 sztuk:
-1,5 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczka sody
-2 duże jaja
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1,5 szklanki startej marchewki ( ok 300g)
-1 szklanka cukru
-3/4 szklanki oleju
-1/4 szklanki maślanki
-kilka kropel esencji waniliowej
-krem z serka śmietankowego (przepis poniżej)
-kandyzowane marchewki (przepis)
Przygotowanie:
1) Nagrzewamy piekarnik do 180*C foremki wykładamy papilotkami.
2)Wymieszaj marchewkę, olej, jaja, maślankę i esencję razem.
3) W osobnej misce połącz suche składniki które potem partiami przesiewaj do mokrych. Miksuj na małych obrotach.
4) Papilotki wyłóż do 3/4 wysokości ciastem. Piecz 25 min ( do suchego patyczka) studź przez kilka mi w foremkach a potem na kratce.
Krem:
-340g serka śmietankowego w temp. pokojowej
-6 łyżek masła (100g) w temp.pokojowej
-szklanka przesianego cukru pudru
-1/2 łyżeczki esencji waniliowej.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Gdy krem już jest schłodzony ( niech poleży pod przykryciem w lodówce ok godz) obłóż nim babeczki i udekoruj ciastko marchewką kandyzowaną.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz