czwartek, 30 lipca 2015

Orkiszowa tarta z kalafiorem, cukinią i cebulą.

Przepyszny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny oraz kolejny sposób jak wykorzystać kalafiora! :)
Przepis jest inspirowany wspaniałą książką " Kipi kasza" autorstwa P. Łukasika i G.Targosza. Polecam ją z czystym sumieniem. Już wkrótce, kolejne, lekko zmodyfikowane, przepisy z tej właśnie pozycji.
Ja tutaj gadu, gadu a Wy pewnie zacieracie rączki do roboty. W takim razie spójrzcie na dół, gdzie podaję składniki i przepis na tą rewelację!

Składniki na tartę 26cm średnicy:

Ciasto:
-125g zimnego masła
-250g mąki orkiszowej
-1 żółtko ( nie pozbywajcie się białka!)
-2 łyżki stołowe zimnej wody
-szczypta soli

Przygotowanie ( zagniatanie):
1) Wielkiej filozofii tutaj nie ma, zagniatamy szybciutko wszystkie składniki i wkładamy taką kulę do lodówki na ok godzinkę.

Masa:
-kalafior
-cukinnia
-cebula
-4 łyżki stołowe pełnoziarnistej kaszy manny
-2 łyżki oleju
- duże opakowanie śmietany 18% (tj. 330g)
-3 jaja + wspomniane wcześniej białko od ciasta
-2 łyżki posiekanego, świeżego koperku
-125g goudy
-1 łyżeczka kurkumy
-sól i pieprz do smaczku.

Przygotowanie:
1) Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie ( ok 8-10min). Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
2) Cukinię pokroić w drobne ćwiartki i zeszklić na oliwie ( kilka min.. ok 5m) Robimy to na małym ogniu. To samo zrobić z cebulą.. tylko tą pokroić w drobne piórka.
3)Wymieszać kaszę ze śmietaną i odłożyć na 10 min. W tym czasie ścieramy ser na grubych oczkach.
4)  Do tej śmietanowo-kaszkowej papki dodajemy ser, koperek, kurkumę, jaja.. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Tarta.. Składamy:
1) Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkujemy na 0,5cm grubość. Wykładamy nim formę, nakłuwamy, przykrywamy folią i obciążamy grochem. Tak przygotowane pieczemy w temp 170*C ok 20min.
2) Na podpieczony spód wykładamy na przemian kalafior, cebulę i cukinię a następnie równomiernie oblewamy sosem. Pieczemy ok 35-40min. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz