Jestem zachwycona w prostocie tej potrawy a jednocześnie w jej smaku. Wspaniały krem z kalafiora z dodatkiem wysokiej jakości oliwy z oliwek plus chrupiące, lekko ostre bułeczki tworzą idealny duet. Tutaj ostrzegam.. nakładajcie małe porcje, ponieważ potrawa jest bardzo sycąca :)
Zaczynamy od Scone (12 sztuk)
-250g mąki ( miejcie w zanadrzu więcej... jakby masa była zbyt kleista)
-1 i1/2 łyżeczki do pieczenia
-2 łyżki masła
-1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
-1 łyżeczka świeżej, posiekanej drobno bazylii
-180ml mleka( 3/4 szklanki)
- szczypta soli, pieprzu
- dodatkowe mlelo ( 2-3 łyżki), chilli w proszku
Przygotowanie:
1) Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C.
2) Wsyp wszystkie składniki do miski i zagnieć. Masa ma być elastyczna ale nie przyklejać się do dłoni.
3) Na stolnicy/macie rozwałkujemy ciasto na grubość ok 2 cm. Wycinamy za pomocą szklanki 12 krążków. Układamy je na blaszy, delikatnie smarujemy mlekiem i oprószamy chilli.
4)Pieczemy ok 15 min ( do zarumienienia) studzimy przy otwartych drzwiczkach od piekarnika.
Zupa:
-1kg kalafiora, obranego na różyczki
-0,5 kg ziemniaków obranych i pokrojonych
-5 szklanek bulionu warzywnego
-cebula
-0,5 szklanki śmietany 30%
-sól, pieprz, oliwa, liście bazylii
Przygotowanie:
1) Warzywa gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym.
2) Drobno posiekaną cebulę szklimy na oleju.
3) Gdy warzywa są ugotowane i przestudzone dodajemy cebulę i miksujemy. Dodajemy śmietanę i sól pieprz do smaku. Podownie gotujemy ok 2-3 minuty.
4) Wykładamy porcję na talerz i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, łyżeczką oliwy z oliwek i dekorujemy liśćmi bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz