piątek, 10 lipca 2015

Kandyzowane marchewki


Kandyzowane marchewki to świetny sposób na udekorowanie mufinek marchewkowych. :)
Potrzebujesz:
1 marchewka z natką
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanki wody

Przygotowanie:
1) Natkę odcinamy i odkładamy na bok. Będzie potrzebna do dekoracji.
2) Marchewkę obieramy a następnie za pomocą obieraczki odetnij tyle długich cienkich pasków, ile potrzebujesz. Jeśli masz 12 mufinków odetnij kilka ekstra na wszelki wypadek.
3) W rondelku zagotuj wodę i cukrem. DOdaj marchewki i gotuj na małym ogniu aż będą szkliste  (ok 10 min).
4) Zdejmij z rondelka i pozwól by wystygły w syropie. Można je w nim przechowywać do 4 dni.

5) Następnie zawijamy je w rulonik jak na 1 zdj i wciskamy liście ( ja niestety nie miałam dostępu do marchewek z natką.. więc użyłam zamiennika).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz