Lasagne- już sama nazwa potrawy kojarzy się z tuczącymi płatami makaronu, ciężkim sosem beszamelowym nie wspominając już o serze na wierzchu. Jest jednak na to alternatywa, w dodatku równie smaczna jak oryginał a po jej zjedzeniu, nie ma się wyrzutów sumienia. Lasagne na 6+
Składniki:
-0,5kg mielonego mięsa z indyka
-2 średnie cukinnie
-1,5 szklanki przecieru pomidorowego
-1 szklanka pomidorków z puszki-odsączonych od zalewy.
-1 cebula
-1/2 kostki sera mozzarella light
-łyżeczka oregano
-1/2 łyżeczki ziół prowansalskich x2
-przeciśnięty ząbek czosnku
-sól, pieprz.
-oliwa do smażenia cebuli i mięsa.
Przygotowanie:
1) Podsmażamy cebulę na oliwie i dodajemy mielone mięso. Smażymy aż będzie gotowe.
2) Dodajemy czosnek, szklankę przecieru pomidorowego, pomidorki, zioła, sól pieprz, gotujemy aż wyparuje nadmiar płynu. Mięso nie powinno pływać, ponieważ cukinia ma w sobie dużo wody którą puści pod wpływem temperatury w piekarniku. Gdy nie odparujemy wody z sosu, lasagne będzie zbyt płynna.
3) Cukinie myjemy i kroimy w cienkie talarki.
4) Układamy cukinie, tak by lekko na siebie nachodziły, na to farsz i tak na przemian. Ostatnią warstwą ma być cukinia.
5) Na cukinii smarujemy pozostałą część przecieru pomidorowego wymieszaną z 1/2 łyżeczką ziół prowansalskich.
6) Na wierzchu układamy cienko pokrojony ser mozzarella.
7) Pieczemy 20min w 180*C funkcja termoobieg. 190*C bez termoobiegu. Smacznego :)
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń