czwartek, 1 maja 2014
Ostry kurczak po koreańsku- BokkEum Tang
Jestem fanką Korei Południowej i uważam, że ich kuchnia należy do jednych z najsmaczniejszych i najzdrowszych na Świecie. Pod tym względem nie jestem osamotniona, wielu znanych kucharzy, bardzo pochlebnie wypowiada się na temat tamtejszej kuchni. Dziś na obiad zrobiłam 닭 볶음탕 (czyt. BokkEum Tang) i stwierdziłam, że od dziś będzie często gościć na moim stole.
Oryginalny przepis pochodzi z te strony link.
Składniki na jedną porcję:
-pół piersi kurczaka
-2 małe ziemniaki (dałam młode, skoro jest na nie sezon)
-mała marchewka (też użyłam młodej)
-średnia biała cebula
-szczypiorek
-sezam do przysypania
-szklanka wody
Składniki na sos:
-1(1,5) czubata łyżka pasty gochujang- pasta ze sfermentowanej ostrej koreańskiej papryczki chilli
-1łyżka sosu sojowego
-1łyżka syropu z agawy
-1 łyżka oleju arachidowego
-1 łyżka gochu- koreański proszek/płatki chilli
-przeciśnięty jeden ząbek czosnku.
-1 łyżka nasion sezamu
Przygotowanie:
1) Kurczaka kroimy na duże kawałki, ok 2cm kwadraty.
2) Obieramy ziemniaki i marchewki i kroimy je na spore, podobnej wielkości kawałki.
3) Cebulę obieramy i kroimy na 8 części.
4) Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu
5) Do nieprzywierającej patelni wkładamy mięso, na to warzywa a na koniec sos. Polewamy do szklanką wody i gotujemy pod przykryciem ( lekko uchylona przykrywka) przez ok 25 min- aż ziemniaki będą miękkie. Co jakiś czas mieszając. Woda ma na końcu odparować, jeśli jednak jest jej za mało w połowie gotowania, dodajcie jej jeszcze troszkę.
6) Całość wykładamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz