czwartek, 22 maja 2014

Krem pomidorowy z mozzarellą fit

Składniki na 4 porcje:
-1kg sparzonych, obranych ze skórki pomidorów
-1 duża cebula
-2 średnie ząbki czosnku
-400ml bulionu warzywnego
-1 kulka mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-1 łyżeczka suszonej bazylii
-szczypiorek lub świeża bazylia do przybrania
-sól, pieprz
-oliwa

Przygotowanie:
1) Cebulę siekamy i w garnku podsmażamy na łyżce oliwy.
2) Posiekane pomidory dodajemy do cebuli. Także zioła, przeciśnięty czosnek, sól pieprz. Zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 30 min od czasu do czasu mieszając.
3) W tym czasie kroimy na cienkie plasterki ser i siekamy szczypiorek jeśli go używamy.
4) Ugotowaną zupę miksujemy, przekładamy gorącą do misek i od razu kładziemy ser by się rozpuścił. Posypujemy szczypiorkiem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz