niedziela, 18 maja 2014

Proste ciasto truskawkowe na niedzielne popołudnie

Składniki na tortownicę średnicy 28cm:
-4 jajka
-2 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki ciemnego, niesłodzonego kakao
-rozpuszczona kostka masła
-150g truskawek oczyszczonych, przeciętych na pół.
-cukier puder po posypania

Przygotowanie:
1) Oddzielamy jajka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku na przemian z cukrem cały czas miksując.
2) Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z rozpuszczonych, schłodzonym masłem. Miksujemy,
3) Cisto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao.
4) Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy na początku wlewamy ciasto czekoladowe, potem podstawowe. Na wierzchu układamy truskawki. Pieczemy ok 40min w 190*C (do suchego patyczka)
5) Gdy będzie upieczone zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz