piątek, 16 maja 2014
TunaKimchijigae- koreański "kapuśniak" z tuńczykiem.
Zupa, nie zupa. Na polskie standardy bardziej coś jak gulasz.. Jigae jest ciężko przetłumaczyć na język polski.. W każdym razie jest to zupa wybawienie na takiego typu pogodę jak dzisiaj za oknem, bo rozgrzewa od środka i syci jednocześnie.
Składniki na 2 porcje:
-1 cebula
-1szklanka dobrze sfermentowanej kimchi
-2.3 szklanki wody
-2 ząbki czosnki
-puszka tuńczyka w oleju
-1/2 kostki tofu
-szczypiorek
-olej
Przygotowanie:
1) Cebulę pokroić i poddusić w garnku na oleju. Dodać kimchi i podsmażać 2 minutki.
2) Dodać wody i czosnku, gotować około 15 minut. Następnie dodać odsączonego z oleju tuńczyka i gotować 10min.
3) Następnie dodajemy pokrojone w centymetrową kostkę tofu i gotujemy 5 min.
4) Nakładać do miski i posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz