piątek, 2 maja 2014

Sernik z masą kajmakową i orzechami włoskimi

Ciasto upieczone dla starszego brata- bo zasłużył :) Udało mi się cudem jakąś jego część posmarować masą i posypać orzechami zanim ciasto zniknęło. A robiąc zdjęcie temu kawałkowi wisiały nade mną sępy wściekłe, że nie mogą jeść :)

 Ciasto wyszło dość płasko, bo piekłam w prostokątnej, blasze zamiast tej do tortów- ta druga "zaginęła w akcji"

Inspiracja z link




Składniki:
-1kg gotowego twarogu do sernika
-3jajka
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-opakowanie budyniu waniliowego
-kilka kropli ekstraktu z wanili
-1/2 szklanki cukru
-1/2 szklanki śmietany
-1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
-masa kajmakowa do posmarowania wierzchu ciasta

Przygotowanie:
1) Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę.
2) Do żółtek dodajemy śmietanę, miksujemy. Następnie mąkę, budyń, ekstrakt z wanilii. Miksujemy.
3) Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
4) Pieczemy przez pierwsze 10min w 200*C a następnie przez 45min w 160*C.Pod koniec pieczenie ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, by zbytnio nie przypaliło się na zewnątrz.
5) Schłodzone ciato smarujemy masą i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego :)















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz