Dopiero co zrobione kimchi |
Można je jeść na zimno, lub na ciepło ze smażonym ryżem, dodaje się do wielu potraw.. co będę robiła w moich następnych wpisach.
Przepis zaczerpnięty z link
Składniki (Wstęp)
-2 średnie główki kapusty pekińskiej
-4 łyżki soli
+ 3 posiekane cebulki dymki i szczypiorek z nih pokrojony na 0,5 cm kawałki
1) Kapustę kroimy na kwadraty wielkości kęsa, wrzucamy do plastykowej miski.
2) Mieszamy z 4 łyżkami soli i odstawiamy na 4 godziny.
Składniki (marynata1)
-4 łyżki płatków papryki gochugaru (koreańskie chilli)
-6 łyżek wody.
1) Wymieszać na papkę.
Składniki (marynata2)
-1/2 jabłka
-1/2 gruszki- jak nie macie gruszki weźcie całe jabłko, ale słodkie.
-2 łyżki sosu rybnego
-papryczka chilli pozbawiona nasion-opcjonalnie
-1/2 cebuli
-duży ząbek czosnku
-łyżka startego świeżego imbiru
1) Jabłko, gruszkę obrać wrzucić do miksera. Dodać cebulę. Zmiksować na pure.
2) Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować.
Na zakończenie:
1) Kapustę porządnie wypłukać z solanki i odsączyć. Nie powinna być słona ponieważ sos rybny sam w sobie jest słony. Choć wiadomo, całej soli się nie pozbędziemy.
2) Znów wrzucić ją do miski ( umytej z soli), dodać dwie papki i wymieszać. UWAGA! Mieszać w rękawiczkach, proszek z papryki jest bardzo ostry i może nam poparzyć dłonie, po za tym barwi.
3) Dodać szczypiorek i cebulkę dymkę i ponownie wymieszać.
4) Całość przekładać po plastykowych pojemniczków delikatnie dociskając, nie wkłądać do samego końca.
5) Przez dzień lub dwa przechowywać w chłodnym miejscu ale nie lodówce. Ja wykorzystuję do tego piwnicę, tak jak to robią Koreańczyy.
6) Po tym czasie przełożyć do lodówki a po min 2 dniach ( ja po tyg) zamienić plastykowe pojemniki na szklane słoiki. Smaaaaaaacznegoo :)
2,5 tyg kimchi- najlepsze bo kwaskowate. |
Przepis świetny. Kimchi genialne wychodzi!
OdpowiedzUsuń