czwartek, 1 maja 2014

Kimchi!!!


 KIMCHI!! KIMCHI!!
Dopiero co zrobione kimchi
Kimchi to jedna z głównych przystawek na koreańskim stole, bez tego dania wielu Koreańczyków nie wyobraża sobie dnia. Czym właściwie jest? To ukwaszona kapusta pekińska ( jeśli chodzi o ten przepis, bo może to być inne warzywo np. rzodkiew) na ostro, w paście z płatków koreańskiego chilli, o którym już wspominałam wcześniej w innym przepisie.Polakom ta przystawka też jest znana, bardzo popularna w restauracjach Sushi.
Można je jeść na zimno, lub na ciepło ze smażonym ryżem, dodaje się do wielu potraw.. co będę robiła w moich następnych wpisach.

Przepis zaczerpnięty z link

Składniki (Wstęp)
-2 średnie główki kapusty pekińskiej
-4 łyżki soli
+ 3 posiekane cebulki dymki i szczypiorek z nih pokrojony na 0,5 cm kawałki

1) Kapustę kroimy na kwadraty wielkości kęsa, wrzucamy do plastykowej miski.
2) Mieszamy z 4 łyżkami soli i odstawiamy na 4 godziny.

Składniki (marynata1)
-4 łyżki płatków papryki gochugaru (koreańskie chilli)
-6 łyżek wody.

1) Wymieszać na papkę.

Składniki (marynata2)
-1/2 jabłka
-1/2 gruszki- jak nie macie gruszki weźcie całe jabłko, ale słodkie.
-2 łyżki sosu rybnego
-papryczka chilli pozbawiona nasion-opcjonalnie
-1/2 cebuli
-duży ząbek czosnku
-łyżka startego świeżego imbiru

1) Jabłko, gruszkę obrać wrzucić do miksera. Dodać cebulę. Zmiksować na pure.
2) Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować.

Na zakończenie:
1) Kapustę porządnie wypłukać z solanki i odsączyć. Nie powinna być słona ponieważ sos rybny sam w sobie jest słony. Choć wiadomo, całej soli się nie pozbędziemy.
2) Znów wrzucić ją do miski ( umytej z soli), dodać dwie papki i wymieszać. UWAGA! Mieszać w rękawiczkach, proszek z papryki jest bardzo ostry i może nam poparzyć dłonie, po za tym barwi.
3) Dodać szczypiorek i cebulkę dymkę i ponownie wymieszać.
4) Całość przekładać po plastykowych pojemniczków delikatnie dociskając, nie wkłądać do samego końca.
5) Przez dzień lub dwa przechowywać w chłodnym miejscu ale nie lodówce. Ja wykorzystuję do tego piwnicę, tak jak to robią Koreańczyy.
6) Po tym czasie przełożyć do lodówki a po  min 2 dniach ( ja po tyg) zamienić plastykowe pojemniki na szklane słoiki. Smaaaaaaacznegoo :)
2,5 tyg kimchi- najlepsze bo kwaskowate. 


1 komentarz: