sobota, 31 maja 2014

Łosoś z porami według Michel Montignac

Składniki na 4 porcje:
-4 pory, białe części
-4 szalotki
-oliwa z oliwek
-4 filety z łososia bez skóry po 200g
-4 łodyżki koperku
-sok z 2 limonek
-sól morska
-pieprz

Przygotowanie:
1) Nagrzewamy piekarnik do 220*C.
2) Pory myjemy, czyścimy, przecinamy wzdłuż mniej więcej na 6 części. Najpierw na pół i każdą część na kolejne 3. Kroimy na kawałki ok 5 cm.  Szalotkę obrać i pokroić.
3) Rozgrzać oliwę, poddusić szalotkę i dodać kawałki porów. Wymieszać i przykryć, Dusić ok 3 min. Potem znów wymieszać i dusić ok 2 min, dodać posiekany koperek, wymieszać, zdjąć z ognia.
4) Filety umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem
5) Połowę porów wyłożyć do formy, położyć na nich filety, skroplić z limonki (1 limonki) i położyć resztę warzyw wokół ryby. Przykryć szczelnie sreberkiem. Piec ok 15 minut.
6) Przed podaniem rybę skroplić resztą soku z limonki i oliwą. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz